Sveinhaug gård og historisk pensjonat

På Sveinhaug kan du sove på Bjørnstjerne Bjørnsons rom; et av husets vakre 1800- talls interiører. Gården har navn etter den monumentale gravhaugen fra 600 tallet, og ligger i sentrum av gamle Ringsaker, ved middelalderbasilikaen Ringsaker kirke.

Dagens anlegg ble bygget som lystgård i 1850-årene, og ble skysstasjon og sommerpensjonat fra 1880-årene. Da fungerte pensjonatet også som et kultursentrum for en krets skribenter og journalister, særlig knyttet til partiet Venstre.

Sveinhaug gård (Foto Helge Eek)

Etter tre generasjoner som familiebruk, er lystigheten og gjestevirksomheten tatt opp igjen.  Dagens eier har gjenskapt den opprinnelige og kraftige fargesettingen fra 1860- og 70-årene, – og åpnet huset for pensjonatgjester.

Om sommeren er Godværskafeen åpen, og Hagehuset på Sveinhaug fører nytt, brukt og antikt til gamle, stilige og morsomme hager. Sveinhaug er også arena for Hagehistorisk Marked, som arrangeres årlig den første helgen i september.

Hagen på Sveinhaug er viktig for forståelsen av hele anlegget. Lystgården ble anlagt som et europeisk villaanlegg, med gravhaugen som hagens fond og gårdens hovedmotiv. Hagens struktur er intakt, restaureringen er i gang, og skal gå over mange år.

Sveinhaug gård

Følg Sveinhaug gård på Facebook

 

 

Legg igjen en kommentar